Jin shin jyutsu tilbyder en enkel, effektiv selvhjælp, der er nem at lære med den rette vejledning.
I forbindelse med et behandlingsforløb får du supplerende hjemmearbejde i form af selvbehandling, som jeg underviser i brugen af: Hele omdrejningspunktet for jin shin jyutsu’s gode virkning er, at du ved daglig selvbehandling bidrager aktivt til behandlingseffekten. Selvbehandlingen er samtidig en forudsætning for, at behandlingsforløbet på den lange bane bliver så virkningsfuld som muligt.
De grundlæggende tre strømme samt fingerøvelser - prøv selv!
Til højre har jeg her på siden beskrevet tre grundlæggende øvelser, som for nemheds skyld kaldes for treenighedsstrømmene.
Disse tre strømme består af den centrale hovedstrøm, overvågningsstrømmen, og diagonalstrømmen. I kombination er de uhyre effektive, og hjælper overordnet på afbalancering af krop og psyke, og understøtter og bidrager også til egentlig behandling. Lav øvelserne efter hinanden eller eventuelt blot en ad gangen.
På fotoet herunder ser du de fleste centralstrømspunkter på kroppens forside.
Fingerøvelser
Nogle af de ældste, mest basale selvhjælpsgreb, der hurtigt hjælper med at give ny energi eller til at falde til ro afhængig af hvad du har brug for, er fingergrebene. De understøtter navnlig 'her-og-nu-balance', fysisk såvel som mentalt..
Nedenfor har jeg beskrevet hvert enkelt holds virkning.
• Tommelfingerhold: Afbalancerer mave og milt samt dæmper bekymring
• Pegefingerhold: Afbalancerer nyre og blære samt stress og angst
• Langfingerhold: Afbalancerer lever og galdeblære samt vrede og frustration
• Ringfingerhold: Afbalancerer lunger og tyktarm samt sorg og mismod
• Lillefingerhold: Afbalancerer hjerte og tyndtarm samt (over)anstrengelse og heraf følgende stress.
Sådan gør du
Hold blidt om hver enkelt finger, cirka som når man holder et barn i hånden - hverken for fast eller for løst (se foto nedenfor). Start med at holde højre hånds fingre samlet om venstre hånds tommelfinger i et minut eller to: derpå videre til pegefingeren osv.
Tommelfingeren på den hånd, som du holder om den anden hånds fingre på, lægges paralelt med den finger, du holder om. Dvs, når du holder om langfingeren, ligger spidsen af tommelfingeren i buen mellem pege- og langfinger uden neglen skærer sig ind i huden.
Når du er færdig med den ene hånd skifter du, så venstre hånd nu holder om højre hånds fingre én efter én.
For langt de fleste er virkningen ganske mærkbær. Mange benytter fingerøvelserne dagligt, f.eks. til at falde i søvn eller vågne på, afstresse mv.